Sivut

lauantai 28. joulukuuta 2013

TULOKSET: SYKSYN 2013 GALLUP: 3 parasta vinkkiäsi pysyvään painonpudotukseen
Päivitetty 28.12.2013

Tulokset on nyt kerätty yhteen ja viisaus on taas hippusen lisääntynyt :). Toivottavasti teillekin näistä vinkeistä ja huomioista on iloa omassa painonhallintaprojektissanne, minulle ainakin on! 

Pahoittelen, että sain kerättyä yhteenvedot vasta nyt kasaan, mutta tänä syksynä terveys menee kaiken edelle ja olen rajoittanut tietokoneaikaani radikaalisti aiempaan verrattuna. Päivätyöni on suurelta osin koneella istumista, joten jäljelle jäävän ajan jaan perheen, ystävien, liikunnan ja muiden harrastusten kesken. Terveysrintamalla on mennyt vaihtelevasti koko syksyn (ja vuoden), joten yritän olla ekstravarovainen kaikkien tekemisteni suhteen. Työkiireet veivät loppuvuoden myös aivan totaalisesti, joten nyt vasta pääsin viimeistelemään tämän tutkimuksen tuloksia. 

Tutkimuksen taustaa:

Minua kiinnostaa, miten ihmeessä oikeat asiantuntijat ja kokeneet konkarit, eli juuri Te, olette onnistuneet pudottamaan painoanne. Tapoja on varmaan niin monta kuin on tekijääkin, mutta halusin selvittää löytyisikö teidän antamistanne vinkeistä jokin yhteinen viisaus. Tämä tutkimus kehittyy joka kierroksella, sillä toivottavasti myös oma ymmärrykseni erilaisista painonhallintatavoista paranee ajan myötä.

Kevään 2013 kierroksella keräsin ensimmäiset vinkit kasaan ja sen tuloksia löytyy täältä:

Tämän syksyn kierrokselle tein lomakkeen tietojen keräämistä varten, että pystyn helpommin keräämään myös tuloksia yhteen. Ensi keväänä on tarkoitus polkaista käyntiin taas uusi kierros, johon kehittelen jo uusia kujeita.

Osallistujat:

Osallistujia oli tällä kierroksella 21 henkilöä, joista nimimerkin perusteella oli ainakin yksi päivitys aiemmalta kierrokselta. Kun otetaan edellisen kierroksen osallistujat mukaan, tällä hetkellä on kasassa arvokkaita vinkkejä ja ajatuksia jo 38 eri henkilöltä. 

Joissakin tuloksissa on vain tämän kierroksen vastauksia ja toisissa mukaan on otettu myös aiemman kierroksen satoa, että saataisiin mahdollisimman kattava tulos.

Jouduin tekemään joitakin muokkauksia dataan, ettei tule liian suuria tilastollisia vääristymiä. Esimerkiksi nimimerkillä Hyvinkäy on takanaan upeasti pudotettuja kiloja usean vuoden aikana, mutta koska kyse on ns. samojen kilojen pudotuksista eli välillä on laihduttu ja välillä lihottu takaisin, niin en voi ottaa hänen tulostaan mukaan keskiarvolaskentaan. Sen sijaan hänen vinkkinsä ja näkemyksensä ovat yhtä arvokkaita kuin muidenkin, sillä jokainen kerryttää omaa tietopääomaansa omalla tavallaan. 

Ei ole mikään yllätys, että osallistujat ovat pääsääntöisesti naisia, vaikka yhtä mielelläni otan vastaan miehistäkin näkökulmaa asiaan. Tällä kierroksella yksi ilmoittautui mieheksi, mutta nickin perusteella hän taisi sittenkin olla nainen. :) Viime kevään kierroksella ei kysytty erikseen sukupuolta, mutta Nantti-sonni nyt ainakin mylvähteli siellä oman miehisen näkökulmansa asioihin :D

Osallistujat syksy 2013:
Kisulikettu
wb
Kondorikotka
DrRockter
Hyvinkäy
kafka
onksu
uusapina
Avicii
Tamsku57
Neulasen Manta
erin56
möhköfantti
Tilkkuilija
emma
plop
Mmn
JoJoco
tavisN66
Tähti
Paerynae


Osallistujat edellisellä kierroksella kevät 2013:
TiiaMo
***kadewe
***wanna bee 
Minttunen -79
***karpalo2
Jaksaajaks
Napsula
K.S.K
*tupu56*
omena on pyöreä
ellusti
EK05
***nantti-sonni
Freia
Karneoli
Zami
***Sanni
Pat LittleBerry 


Lähtökohta tälle tutkimukselle on aivan muu kuin tutkimustieteellinen tarkkoine tilastollisine sääntöineen ja tutkimusasetelmineen. Yksittäisten ihmisten kokemuksista kumpuavat näkemykset ja vinkit ovat tässä pääosassa, eikä mitään isoja johtopäätöksiä näin pienestä aineistosta voi edes vetää. Nyt on kuitenkin koottuna jo lähes 40 eri ihmisen mielipidettä ja siksi minusta tämäkin tutkimus ansaitsee paikkansa muiden painonhallintaan keskittyvien tutkimusten joukossa.

 
Vinkkejä saatiin tällä syksyn kierroksella lisää 78 kpl, joista uusia 11 kpl. Osa vinkeistä on yhdistetty vanhoihin, joten välttämättä näistä yhteenvedoista et omaasi sellaisenaan löydä, mutta löytyvät tuolta kommenteista toki. Yhteensä vinkkejä on kasassa nyt 132 kpl, joista erilaisia 32 kpl.Olen jakanut vastaajia useampaan ryhmään riippuen siitä, mitä asioita olen halunnut nostaa esille. 

 1. Ensimmäisessä ryhmässä ovat Kybät, eli yli 10 kg pudottaneet riippumatta laihdutusajasta, iästä, sukupuolesta tai muustakaan määrityksestä.
 2. Toisessa ryhmässä ovat Kurottajat, jotka ovat pudottaneet (toistaiseksi) 10 kg tai sen alle. Tässä ryhmässä voi yhtä hyvin olla mukana heitä, jotka ovat jo tavoitteessaan tai vasta matkalla sinne. Ei muita määritelmiä.
 3. Kolmannen ryhmän muodostavat nopeat pudottajat, Tiu'uttajat, riippumatta muista tekijöistä.
 4. Neljäs ryhmä on Tasoittelijat eli hitaasti nautiskelevat, jotka pudottavat n. kilon kuukaudessa tai vähemmän
Vastaaja voi kuulua useampaankin ryhmään, esimerkiksi Kybään ja Tiu'uttajiin, jos sattuu olemaan erityisen sitkeä ja vielä nopeakin :)1. Kybät alias Kymppikerholaiset (hehee, tiedän, tiedän, mielleyhtymä tulee ehkä toisesta kymppikerhosta... :D ) : Sinnikkäät onnistujat, pudotettuja kiloja yli 10  

Get Adobe Flash player

Kaikista 38 vastaajista 24 kuuluu aivan omaan ryhmäänsä, mitä tulee uskomattomaan sitkeyteen pudotettujen kilojen määrissä. Kaikki laihduttajat tietävät, miten vaikeaa on niiden ensimmäisten 10 kilon pudottaminen, mutta eivät ne loputkaan kilot ilman lujaa mielenhallintaa mihinkään häviä. Näiden sisupussien keskimääräinen pudotus on huikeat 22 kg ja ne ovat lähteneet keskimäärin 15,5 kuukaudessa. Yksi vastaaja ilmoitti pudotetut kilonsa prosenteissa ja kuuluu itseoikeutetusti tähän ryhmään uskomattomalla 34 % pudotuksella :).

Aivan ylivoimaisesti tärkeimpänä Kybät pitivät säännöllistä ja riittävää ruokailua, sillä heistä jopa 58 % rankkasi tämän omaan vinkkikombinaatioonsa. Kahta lukuun ottamatta kaikki muutkin mainitsivat jonkin muun ruokaan liittyvän vinkin, kuten terveellisen ruoan tai sallivuuden syömisissä, toki kohtuuden rajoissa. Kolmannes piti tärkeänä myös ruokapäiväkirjaa.

Heti perässä seurasi säännöllinen ja riittävä liikunta ja 42 % Kybäläisistä vannookin sen nimeen. Oikeaa motivaatiota, asennetta ja vertaistukea huuteli joka viides. Ei ollut varsinaisia poppakonsteja tarjolla kenelläkään, mutta Kondorikotkalla oli hyviä kokemuksia 5:2 ruokavaliosta. Hän oli pudottanut 11 viikossa 12 kiloa, joten tosi tehokkaalta kuulostaa, hieno homma! Kiva olisi kuulla, mikä tilanne on nyt? Oletko saavuttanut/pysynyt tavoitteessasi edelleen? 


Vastaajista iso osa lienee Kiloklubin tai vastaavan painonhallintaryhmän jäsen, joten minua ei yllättänyt ravintoasioiden painottuminen vastauksissa. Liikunnan osuus sen sijaan yllätti, sillä käsitykseni mukaan sitä ei pidetä niin tärkeänä laihduttamisessa ja siitä puhutaan minusta paljon vähemmän, kuin ruoasta. En tiedä, kuinka iso osa vastaajista harrastaa liikuntaa riittävästi eli suositusten mukaisesti vähintään terveyttä ylläpitävästi, mutta näillä Kybäläisillä se tuntuu kuitenkin näyttelevän suurta osaa elämässä. Ehkäpä liikunta on heillä aina ollut jollain lailla mukana ja se on tukenut laihdutusta osaltaan. Tai ehkä liikuntakärpänen on puraissut vasta laihdutuksen myötä jaksamisen parannuttua tai kun on huomattu, ettei kroppa olekaan niin kivan näköinen "laihana läskinä", sellaisena lihaksettomana "löllönä". Se tietenkin kiinnostaa tutkijana, että pysyykö uusi liikuntainnostus ja pysyykö se paremmin niillä, jotka ovat liikkuneet aina edes jonkin verran. Onko lapsuuden liikuntaharrastuksilla vaikutusta vielä aikuisenakin?  Tuntuma on se, että nopea innostus saattaa lopahtaa herkästi, mutta kuten on nähty, luulo ei ole ollenkaan tiedon väärti :).

2. Kurottajat - (pudotus yht. =< 10 kg)


Kurottajat ovat päässeet hyvin laihdutuksen vauhtiin ja heillä onkin niin sanoakseni "homma hanskassa", mutta eivät hekään ole vielä ollenkaan selvillä vesillä. Joillekin ryhmän jäsenistä on alkanut avautumaan mm. aamupalan merkitys ja säännöllisyyttä kaikessa tekemisessä on jo päästy harjoittelemaan. Luulen, että tuossa viiden ja kymppikilon välillä alkavat sitten ne pudotuspelit, jolloin saattaa taisteluväsymys iskeä ja jyvät karsitaan akanoista. Itse olen ollut tässä ryhmässä aiemminkin, mutta tavoitteeni on päästä tuonne Tasoittelijoihin. Yksi tästä ryhmästä on päässyt jo tavoitteeseensa ja muillakin on sinne erinomaiset edellytykset. Hei, periksi ei anneta, vaan mennään sitä tulta päin! :D 
3. Tiu'uttajat - nopeat pudottajat (pudotus > ~2,5 kg/kk)


Get Adobe Flash player

 

Tiu'uttajilla korostuu säännöllisen ja riittävän ruokailun lisäksi oikea motivaatio, asenne ja sinnikkyys - mottona "Tahdonvoimalla tavoitteeseen". He ovat tiedostaneet, että ilman suuria ponnisteluita ja tavoitteita on turha odottaa mitään mullistavia muutoksiakaan, ainakaan riittävän nopeasti. 


Tästä ryhmästä löytyy myös rohkeita kokeilijoita, kuten Tähti sanoi: "uusien ruokajuttujen kokeileminen (...ja kikhernepullia ei enää talouteen tule :) )
Ryhmän jäsenet ovat pääsääntöisesti keski-ikäisiä, elämää jo nähneitä ja kokeneita konkareita, mutta toisaalta vastaajamäärät ovat vielä liian pieniä johtopäätösten tekemiseen. 

Tässä ryhmässä olisi mielenkiintoista tietää vastaajan ammatti tai työnkuva, ehkäpä asema työssäkin olisi mielenkiintoista katsoa. Onko tyypillinen tiu'uttaja esim. tehokas projektisihteeri tai sairaanhoitaja? Tai monitaitoinen osaaja, jonka työpöytä on aina siisti? Tai ehkä toimitusjohtaja nopeasti kasvavassa pk-yrityksessä? En osaa kuvitella esim. arkeologia tähän ryhmään, mutta minä ajattelenkin asiaa omasta viitekehyksestäni käsin. Sinun historianmaikkasi saattaa olla juuri tämän ryhmän tyypillinen edustaja :).

4. Tasoittelijat - hitaat pudottajat (pudotus < ~1 kg/kk)emma: "Itselläni kaikista vaikeinta on ollut normaalipainon ylläpito. Paino on normaalipainon saavuttamisen jälkeen sahannut eestaas ainakin pari vuotta eikä vieläkään loppua näy. Tästä voikin päätellä, että todellinen elämäntapamuutos ei ole täysin toteutunut ja matkaa tasapainoisempaan ruokasuhteeseen on vielä. Vaikka tiedän, miten minun tulisi syödä pysyäkseni hyvässä kunnossa, ja minulta löytyy myös siihen tarvittava itsekuri, tunnesyöminen ja vanhat tavat hallita stressiä istuvat tiukassa."


Tasoittelijat näkevät oman painonhallintansa pitkänä, koko elämän mittaisena ketjuna, joka vaatii jatkuvaa tarkkailua ja seuraamista. Siitä ei haluta ottaa kuitenkaan stressiä, joten tahti saa olla hitaampi. Välillä koko painoasia saattaa unohtua tai jäädä tarkoituksella tasanteelle, mutta sitten otetaan taas uusi ote ja matka jatkuu. Kevyt, rento (muttei missään tapauksessa lepsu) ote kuvastaa tasoittelijaa ja säännölliset tavat ruokailussa ja liikunnassa on jo otettu tai pyritään ottamaan vielä paremmin haltuun. Tasoittelijoilla on usein paljon kiloja pudotettavana ja jatkuvan jojoilun sijaan tällainen lempeä, tasainen rytmi on monelle paras ja tehokkain tapa laihduttaa. Se ei onnistu kuitenkaan pysyvästi, ennen kuin oma pää on siihen saatu mukaan. Oman itsensä uudelleen rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja uusia voimavarojakin, joita ihmeellisesti kuitenkin kertyy sen laihdutusprojektin edetessä. Vertaistuki, tinkimätön ruokapäiväkirjan täyttäminen, stressitekijöiden karkotus ja realistinen asenne omaan kehoon ja sen mahdollisuuksiin toistuivat vastaajien kommenteissa. Tässä joukossa voin kuvitella sen arkeologinkin, mutta yhtä lailla vaikkapa kodin tehopakkauksen, joka on yhtäkkiä herännyt elämään lasten vaippavuoren tai sukujoulun passausrumban jälkeen :).

Syksyn kierroksen vapaat kommentit ovat luettavissa täältä:
http://titaaniasuonessa.blogspot.fi/2013/12/gallup-syksy-2013-tulokset-vapaat.html

Loppusanat:
Tämän kyselyn edetessä huomasin, että ilmaisuni " vinkit onnistuneeseen painonpudotukseen" karkotti tehokkaasti potentiaalisia vastaajia joukosta, sillä moni koki että vain täydellisellä suorituksella on lupa kertoa vinkkinsä. Unohdin, että me suomalaisethan olemme juuri tällaisia. Meidän on vaikea kehua itseämme saati neuvoa muita. Alamme pikku hiljaa jo osata kehua toisiamme ilman, että vastaanottaja luulee meidän "nuoleskelevan" (paitsi että mieheni sanoisi tähän kyllä vastaan :) ). Seuraavaan kierrokseen tulen korjaamaan ohjetta, sillä toivon toki mukaan kaikenlaisia kokemuksia, myös niitä epäonnistumisia. 

Haluan vielä kerran kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia, oli ilo saada kulkea kappaleen matkaa oman projektinne mukana :). Keväällä jatkamme samalla teemalla, mutta lomakkeelle on taas luvassa pieniä muutoksia. Tavoitteena on laittaa kysely liikkeelle helmikuussa, että kesällä olisi taas sitten tuloksia luettavana. Ihanaa valon ja kevään odotusta! :D


2 kommenttia:

 1. Ihana Ihana Patsy !!!
  Kiitos ihanista tutkimustuloksista ja niiden helppolukuisuudesta.
  Olet jälleen tehnyt ison ja kiinnostavan työn meidän muiden eteen.
  Sinun taulukkosi ja päätelmäsi ovat hyvin arvokasta tietoa meille jokaiselle ja taas antavat lisää potkua tulevan kevään koitoksiin.
  Jaksaa jaksaa....
  Tuosta liikunnasta voin ainakin omalta osaltani sanoa, että se on oleellisen tärkeää projektin onnistumisen ja jatkuvuuden kannalta, nyt sen huomasi kun liikunta oli pakollisista syistä pois kalenterista tai ainakin se oli aivan toisella tasolla kuin ekana vuonna. Samaa sanoo minun kuntosalin omistajani, ei ole yhtään lopullisesti onnistunutta ilman jonkinlaista liikkumista. Toki poikkeukset vahvistaa tämänkin säännön, mutta mä omakohtaisesti allekirjoitan tuon.
  En ole ollut aiemmin liikkuja, olen ollut vaan wannabeeliikkuja, joten muutos aktiiviseksi liikkujaksi ja sen saaminen viikottaiseksi rutiiniksi on ollut opittavissa oleva muutos, joka on mahdollista.
  Se muutos ei tullut päivässä, mutta se on tullut kahdessa vuodessa eli lyhyellä pätkällä eivät asiat muutu.
  Supernaisen voimia sinulle, ihanaa vuoden vaihtumista rakkaiden kanssa ja voimia ja terveyttä tulevalle vuodelle.
  Älä katoa, olet tärkeä ja rakas.
  Iso kiitos tuosta ylläolevasta !
  Kaunista Uutta Vuotta 2014!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Bee-muru! :) Tuo liikunnan osuus on kyllä todella mielenkiintoista, sillä ensimmäisen kerran se nousi niin selvästi sieltä muiden asioiden joukosta esille. Tulen siihen kyllä paneutumaan paremmin seuraavalla kierroksella, että saan lisää aineistoa tutkittavaksi. Uskon kyllä täysin sitä kuntosalisi omistajaa.

  Jospa vielä saisin ihmiset vakuutettua, että muuttumiseen sohvalta valuvasta laiskiaisesta säännölliseksi liikkujaksi yksi ainoa minuutti päivässä riittää! :D

  Voimia tarvitaan tosiaan, sillä vasta nyt, viikon "loman" jälkeen alkaa tuntua, että voimat alkavat palautua järkyn syksyn jälkeen.

  Supernaisen Voimia toivotan sinullekin, upea muutosten vuosi on takana ja seuraava edessä. Lämmin halaus alkavalle vuodelle 2014! :)

  ::Pat

  VastaaPoista